Mene sisältöön

Entä jos tekisin muitakin sähkötöitä?

Käsistään kätevä sähkönkäyttäjä joutuu silloin tällöin pohtimaan, voisiko tehdä itse joitain muitakin kuin edellä mainittuja sähkötöitä. Kiusaus on erityisen suuri harrastelijalla, joka on itse tehnyt esim veneensä sähkötyöt tai lisäillyt ehkä vaativiakin sähköjärjestelmiä autoonsa. Tosiasia on, ettei yksinkertaisten kotiin tai kesämökkiin liittyvien sähkötöiden tekniikka paljonkaan poikkea veneiden tai autojen vastaavien laitteiden tekniikasta. Kuitenkin edellisten kanssa puuhailu on sallittua, mutta jälkimmäisten osalta kiellettyä! Tilanne johtuu luonnollisesti siitä, että yleisen sähköverkon jännite on paljon suurempi, josta voi aiheutua hengenvaara ja suuremmista sähkötehoista taas voi aiheutua suurempi palonvaara. Lisäksi yleisessä sähköverkossa käytetään vaihtovirtaa kun taas veneissä ja autoissa on kyseessä tasavirta.

Mutta mutta…., monesti ammattimiehen kutsuminen tekemään pientä työtä saattaa olla jokseenkin hankala vaihtoehto. Sitä paitsi työssä saattaa pääasiana olla jokin vain välillisesti sähköön liittyvä asia, kuten johtojen ja laitteiden kiinnitys seinään tai kaapelin upottaminen maahan. Lisäksi useimpia tarvikkeitakin saa jokaisesta rautakaupasta. Tosiasia lieneekin, että pieniä sähkötöitä omaan käyttöön tehdään melko paljon myös silloin, kun työ ei virallisesti kuulu jokamiehelle sallittuihin töihin.

Tällainen harrastelija ottaa tietystikin riskin, eikä tässäkään voida kenellekään suositella sellaisen riskin ottoa. Seuraavassa lähdetään kuitenkin siitä, että sähköturvallisuus kokonaisuutena paranee, jos tällaisen työn tekijäkin saa jostain ohjeita siitä, miten työ tulisi tehdä ja mitä asioita erityisesti pitäisi sähköturvallisuusmielessä ottaa huomioon. Eräiden tavallisten kotioloissa eteen tulevien töiden oleellisia kohtia on selostettu jäljempänä olevilla sivuilla: Sitä ennen eräitä tärkeitä periaatteita…

Sivun alkuun