Mene sisältöön

Muut ruuanvalmistuslaitteet

Mikroaaltouuni

Mikroaaltouunin toiminta perustuu suurtaajuiseen sähkövirtaan, joka kulkee valmistettavan ruuan ja myös astioiden läpi.. Sähköteknisesti ruoka ja astia ovat eräänlaisen kondensaattorin levyjen välisenä eristeenä. Jos eriste on sähköisesti huono, se kuumenee. Vettä sisältävät ruoka-aineet ovat huonoja eristeitä, muovi-, posliini- ja lasiastiat paljon parempia. Siksi mikroaaltouunissa (tai lyhyesti mikrossa) ruoka kuumenee paljon, mutta em astiat vain vähän. Metallisia astioita tai ruokailuvälineitä ei mikroon yleensä pidä panna, ne voivat vahingoittaa mikroa. Mikrojen tai metallipakkausten käyttöohjeet sallivat tähän toisinaan poikkeuksia.

Mikro on nopea, kun lähes pelkkää ruokaa lämmitetään (vertaa liesi, jossa ensin lämmitetään keittolevy, joka lämmittää kattilan ja sitten vasta itse ruoka lämpenee). Mikro säästää siksi sähköä lieteen verrattuna etenkin silloin, kun lämmitetään pieniä ruokamääriä. Tyypillinen lämmitysaika on yhden ruoka-annoksen lämmityksessä huoneenlämmöstä valmiiksi n 3 min. Mikro sopii myös pakasteiden nopeaan sulatukseen, mutta ongelmaksi tulee, että pakaste lämpenee helposti pinnaltaan liikaa ja sisus jää sulamatta. Siksi sulatuksessa pitää käyttää pienempää tehoa kuin ruuan lämmityksessä ja sulatusaika voi tulla melko pitkäksi.

Mikro korvaa osittain myös uunin ruuanvalmistuksessa. Kuitenkin näillä valmistustavoilla saadaan tulokseksi erilaista ruokaa. Uunista saadaan pinnalta kuivaa tai rapeaa ruokaa, kun taas mikroruoka on yleensä pinnalta pehmeää. Mikro sopii myös liian kylmäksi jääneiden ruoka-annosten jälkilämmitykseen.

Induktioliesi

Induktiolieden tai –keittolevyn toiminta perustuu magneettikenttään, joka kuumentaa ruuanvalmistusastian. Liesi itse ei periaatteessa kuumene, mutta käytännössä lämpöä siirtyy kuumentuneesta astiasta jonkin verran myös lieteen. Induktioliesi muistuttaa nopeudeltaan ja säätöominaisuuksiltaan kaasuliettä, eli astian lämpeneminen ja säädön vaikutus on nopeampaa kuin keittolevyllä.

Induktioliedellä pitää käyttää teräs- tai valurauta-astioita, esimerkiksi alumiinikattila ei käy.

Induktioperiaatteella toimivia keittolevyjä on saatavissa. Niiden tarvitsema sähköteho on 2000 watin paikkeilla. Ne voidaan siten liittää pistorasiaan, ellei rasiaa suojaavan sulakkeen takana ole muita suuritehoisia sähkölaitteita.

Sivun alkuun