Mene sisältöön

Kodin monenlaiset pistorasiat

Sähkölaitteet liitetään sähköverkkoon joko pistotulpalla pistorasioihin, virranottimilla kosketinkiskoihin tai kiinteästi niin, että niitä ei voi irrottaa verkosta muuten kuin työkalulla, kuten liesi tai kiuas. Kodeissa voi olla monenlaisia pistorasioita: ns. "tavallisia" pistorasioita, suojakosketin- eli shukopistorasioita ja parranajopistorasioita.

Uusissa asunnoissa on vain suojakosketin- eli shukopistorasioita, mutta vanhoista asunnoista löytyy runsaasti ns. "tavallisia" pistorasioita, joissa ei ole suojakosketinta

Pistorasia-pistotulppa-järjestelmä on tehty sellaiseksi, että pistotulppa, jota ei ole tarkoitettu käytettäväksi tietyssä pistorasiassa, ei myöskään siihen sovi. Pistotulppia ei saa vuolla tai viilata sellaisiin pistorasioihin sopiviksi, joihin niitä ei ole tarkoitettu, koska suojausjärjestelmät saattavat tulla tehottomiksi.

Monet sähkölaitteet ovat suojaeristettyjä. Suojaeristetyssä laitteessa ei useinkaan ole mitään kosketeltavia metalliosia, vaan sen kuori on kokonaan muovia. Vaihtoehtoisesti suojaeristetyn laitteen metalliosat on eristetty jännitteisistä osista hyvin vahvoilla eristeillä. Tällaisten laitteiden pistotulppa on litteä ja se sopii myös maadoitettuun pistorasiaan (käytetään myös nimitystä europistotulppa). 

Mm jatkojohdoissa on myös europistorasioita, eli rasioita, joihin sopii vain europistotulppa. Tällaisilla pistorasioilla varustettu jatkojohto on kätevä silloin, kun samassa paikassa on lukuisia sähkölaitteita, sillä europistorasia on kapeampi kuin muut pistorasiat. Saatavilla on myös haaroittimia, joita käyttäen yhteen shukopistorasiaan voidaan liittää kaksi europistotulpalla varustettua sähkölaitetta.

Markettien sähköhyllyssä on myös valaisinpistorasioita ja valaisinpistotulppia. Nämä on tarkoitettu vain kattovalaisimille korvaamaan "sokeripaloja". Ne ovat pienikokoisia ja sopivat vain valaisimien tarvitsemille melko pienille sähkövirroille.

Katso myös Kodin sähköturvallisuusopas

Sivun alkuun