Mene sisältöön

Sähkönkäytön perussäännöt

Seuraavaan luetteloon on kerätty kahdeksan tärkeää muistettavaa asiaa kodin sähkön käytöstä.

1. Noudata sähkölaitteiden käyttöohjeita.

Kun hankit sähkölaitteen, vaadi ostoksestasi kunnollinen käyttöohje. Tutustu ohjeeseen huolella ja noudata sitä erityisesti asennus-, huolto- ja turvaohjeiden osalta. Väärin asennettu tai väärin käytetty sähkölaite on turvallisuusriski. Sähkölaite voi toimia viallisenakin.

2. Huolehdi sähkölaitteiden kunnosta.

Sähkölaitteet vaativat kunnossapitoa. Noudata puhdistamisessa ja huoltamisessa käyttöohjetta. Älä ryhdy korjaamaan laitetta omin päin. Korjaustyöt kuuluvat sähköalan ammattilaiselle.

3. Pidä sähkölaitteet siistinä.

Ota tavaksi imuroida pölyt laitteiden päältä ja takaa muun siivouksen yhteydessä. Pöly ei suoraan ole palojen synnyttäjä, mutta se haittaa laitteen tuuletusta, voi tukkia ilmankiertoa ja voi aiheuttaa ylikuumenemista. Jääkaappipakastimenkin takaa kannattaa imuroida pölyt esim kerran vuodessa, esimerkiksi pakastimen sulautuksen yhteydessä.

4. Korjauta vialliset ja epäkuntoiset sähkölaitteet ja sähköasennukset.

Jos sähkölaitteeseen tulee vika tai se toimii epäluotettavasti, ota laite pois käytöstä. Älä käytä laitetta ennen kuin se on huollettu. Käytä ammattitaitoista korjausliikettä. Pieniä ja halpoja laitteita ei aina kannata edes korjata. Usein on edullisempaa ja turvallisempaa hankkia tilalle uusi laite.

5. Älä jätä sähkölaitteita käyntiin ilman valvontaa.

Monet palot ja vesivahingot ovat saaneet alkunsa valvomatta jätetyistä laitteista. Kun käytät esimerkiksi liettä, kiuasta, pesukonetta tai kuivausrumpua, älä jätä laitteita toimimaan ilman riittävää valvontaa. Monien sähköllä kuumennettavien laitteiden, kuten silitysraudan, pistotulppa on syytä irrottaa pistorasiasta, kun sem käyttö lopetetaan.

6. Huolehdi sähkölaitteiden riittävästä ilmankierrosta.

Sähkölaitteiden tuuletusaukkoja ei koskaan saa peittää tekstiileillä tai millään muullakaan materiaalilla, jotta laitteet eivät ylikuumene. Laitteiden ympärillä on oltava riittävästi ilmankiertotilaa. Esimerkiksi televisiota ei pidä tunkea ahtaasti kirjahyllyyn.

7. Tarkkaile sähkölaitteittesi kuntoa.

Rikkoutuneet pistorasiat ja muut huonoon kuntoon päässeet sähköasennukset kannattaa korjauttaa viipymättä. Jos olet epävarma sähköasennusten kunnosta, hanki kuntotutkimus tai sähkötarkastus sähköurakoitsijalta, valtuutetulta kuntotutkijalta, valtuutetulta tarkastajalta tai valtuutetulta laitokselta.

8. Käytä sähköammattilaista sähkötöissä.

Sähköasennuksia saavat tehdä vain rekisteröityneet sähköalan ammattilaiset. Voit tarkastaa rekisteröidyt sähköurakoitsijat osoittesta http://www.tukes.fi/ Omat sähköviritykset on jätettävä kokonaan tekemättä. Niistä voi aiheutua sähköisku tai sähköpalo.

Sivun alkuun