Mene sisältöön

Jouluvalot

Pimeimmän vuodenajan koristeeksi sopivat monia pieniä koristelamppuja sisältävät jouluvalot. Jouluvaloja on kahta päätyyppiä:

  • muuntajalla varustettuja
  • muuntajattomia suoraan pistorasiaan liitettäviä.

Osa kummankin tyypin valosarjoista sopii vain sisäkäyttöön, osa myös ulkokäyttöön. Ulkokäyttöön sopivien valojen kotelointiluokka on yleensä IP 44. Valosarjat voivat käsittää vain lamppuja ja johtoja, tai ne on voitu liittää esim kynttilänjalkoihin,  pienoiskuusiin ja verkkomaisiin koristeisiin. Eräät valosarjat on tarkoitettu ns räystäsvaloiksi. Nämä kiinnitetään ikkunan tms yläreunaan, josta riippuu useita lamppuketjuja. 

Valosarjoihin liittyy tavallisesti erillinen käyttöohje. Myös pakkauksessa voi olla hyödyllistä tietoa, josta syystä pakkaus kannattaa säilyttää. Joulun mentyä valosarja on kätevää panna takaisin pakkaukseen odottamaan seuraavaa joulua. 

Muuntajattomat valosarjat

Ilman muuntajaa pistorasiaan liitettävissä valosarjoissa on melko vähän lamppuja. Lamppujen lasiosan pituus on usein 3 – 4 cm, eli lamput ovat suhteellisen suuria. Lamppuja on esimerkiksi 5 -10 kpl. Näissä käytetään ns sarjakytkentää, jolloin 230 voltin verkkojännite jakautuu tasan kullekin lampulle.

Jos valosarjassa on esimerkiksi 7 lamppua, yhteen lamppuun kohdistuva jännite on 230 / 7 = n 33 volttia. Vastaavasti, jos valosarjassa olisi vain 5 lamppua, yhteen lamppuun kohdistuu 230 / 5 = 46 voltin jännite.

Jos joudutaan hankkimaan varalamppuja tällaiseen valosarjaan, pitää hankittavan lampun olla tarkoitettu ainakin suunnilleen samalle jännitteelle. Jos varalamppuun leimattu käyttöjännite on liian pieni, lamppu palaa muita kirkkaammin ja voi palaa nopeasti loppuun. Jos varalamppuun leimattu jännite on liian suuri, se palaa muita himmeämmin. 

Sarjakytkentäisille lampuille on ominaista, että yhden lampun palaessa loppuun koko ketjusta katkeaa virta, eli kaikki lamput sammuvat. Palaneen lampun tunnistaa monesti sen mustumisesta. Jos palanut lamppu ei tällä tavoin löydy, ei ole (mittauksia tekemättä) muuta keinoa kuin vaihtaa varalamppu vuorotellen kunkin lampun tilalle kunnes valot syttyvät kaikkiin. Joissain valosarjoissa loppuun kulunut lamppu oikosulkeutuu, jolloin muut lamput jäävätkin palamaan, mutta saavat hiukan liian suuren jännitteen. 

Muuntajattomassa valosarjassa voi olla myös useita rinnakkaisia haaroja. Esimerkiksi kolmella 7 lampun sarjalla lopputulos on 21 lamppua. Tällaisessa valosarjassa viallinen lamppu sammuttaa vain oman haaransa 

Muuntajalla varustetut valosarjat

Muuntajalla varustettujen valosarjojen lamput ovat yleensä pienikokoisia ja niitä voi olla jopa monta sataa. Aikaisemmin lamput olivat pieniä hehkulamppuja, mutta viime aikoina on alettu käyttää LED-lamppuja näissä sarjoissa. LED-lamput sopivatkin hyvin tähän tarkoitukseen, koska yhden lampun ottama sähköteho on pieni, valoa saadaan suhteellisen paljon ja lamput ovat pitkäikäisiä.

Valosarjassa on tavallisesti

  • Muuntaja (joko suoraan pistorasiaan liitettävä tai erillisellä johdolla liitettävä)
  • Muuntajan jälkeinen pienoisjännitteelle (esim 24 V) sopiva jatkojohto
  • Lamppuja sisältävä johto tai –johtoja
  • Mahdollisesti erillinen sulakekotelo.

Lamppuja sisältäviä johtoja voi yleensä ostaa erikseen lisääkin. Käyttöohjetta on noudatettava etenkin siten, että muuntajan ja valosarjojen jännite on sama (esim 24 V) ja että muuntajaan liitettäväksi ilmoitettua suurinta lamppujen tehoa (tai ilmoitettua lamppujen määrää) ei ylitetä. Eri valmistajien valosarjat eivät aina sovi yhteen.

 Ulosasennettavan valosarjan muuntaja pitää sijoittaa sateelta suojattuun paikkaan. Samoin kuin muutkin ulos viedyt 230 V sähkölaitteet, muuntaja on sijoitettava myös paikkaan, jossa lapset eivät pääse sitä näpelöimään (esim riittävän korkealle).

Muuntajaa voidaan käyttää myös niiden isompikokoisten lamppujen  yhteydessä, joita edellä kerrottiin useimmiten käytettävän ilman muuntajaa. Muuntajan avulla voidaan valosarjan lampuissa käyttää ns rinnakkaiskytkentää, jossa yhden lampun vikaantuminen ei sammuta muita lamppuja.

Sivun alkuun