Mene sisältöön

Energiansäästö- vai hehkulamppu?

Alla olevassa taulukossa on vertailtu hehkulampun ja pienloistelampun eli energiansäästölampun ominaisuuksia ja laskettu kustannukset vuodessa.

Hehkulamppu Pienloistelamppu
Lampun elinikä1000 h8000 h
Teho60 W11 W
Hinta0.5 euroa5 euroa
Sähkön hinta 0.1 euroa/kWh0.1 euroa/kWh
Käyttöaika vuodessa1500 h1500 h
Lamppukustannukset/vuosi0.75 euroa0,95 euroa
Lampun elinikä1000h8000h
Energiakustannukset/vuosi9 euroa1.65 euroa
Kustannukset yhteensä/vuosi 9.75 euroa2,60 euroa

Taulukko osoittaa, että pienloistelampun käyttö kodin valaistuksessa tuo rahansäästöä käyttäjälle, vaikka ostohinta onkin hiukan suurempi. Mukavuustekijä on myös se, että lamppu kestää pitempään. Valaisimen lämpeneminen on myös vähäisempää.

Tavallisen pienloistelampun varjopuoliin kuuluu, että se on mitoiltaan hehkulamppua suurempi eikä siksi sovi kaikkiin valaisimiin. Muita varjopuolia ovat tavallisen pienloistelampun soveltumattomuus valaisimiin, jossa hehkulamppu kannattaa varjostinta, tai himmmenninsäädöllä varustettuihin valaisimiiin tai liiketunnistin- tai hämäräkytkinvalaisimiin. Erikoisratkaisuja näihin tilanteisiin on alkanut ilmestyä markkinoille.

Tilanne muuttuu kaiken aikaa (v 2010). Hehkulamppujen myynti loppuu EU:n vaatimuksesta asteittain. Pienloistelamppujen hinnat halpenevat ja lampputyypit kehittyvät. Pienloistelamppujen hinta-asteikko on laaja, yllä esitettyä halvempiakin lamppuja on markkinoilla. Hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä tässäkin, eli kalliimpi lamppu yleensä kestää myös pitempään.

Sivun alkuun