Mene sisältöön

Halogeenilamput

Halogeenilamppu muistuttaa toimintaperiaatteeltaan hehkulamppua, eli valontuotto perustuu metallilangan kuumentamiseen hehkuvaksi. Kuvun halogeenitäyttteen avulla päästään suurempiin lämpötiloihin, parempaan valotehokkuuteen ja pitempään käyttöikään. Varjopuolena on palonvaarallisuus taitamattomasti tehdyissä asennuksissa.

Halogeenilamppuja on myös “räjähtänyt”, tarkemmin sanottuna lampun kupu on saattanut äkillisesti särkyä sirpaleiksi. Tästä syystä kannattaa käyttää vain laadukkaita halogeenilamppuja.

Jos halogeenivalaisimia halutaan upottaa esim kattoon, tarvitaan pienoisjännitteisiltä (6 V, 12 V, 24 V) valaisimilta vapaata upotustilaa palamattomassa ympäristössä vähintään 100 mm ja palavaa tai helposti syttyvää materiaalia sisältävässä ympäristössä vähintään 200 mm. Verkkojännitteisillä (230 V) valaisimilla vastaava upotussyvyysvaatimus on 100-400 mm. Valaisinvalmistajat ja maahantuojat antavat täsmällisiä ohjeita ja tietoja mm. valaisinten sijoittamisesta, upottamisesta, lämpenemisominaisuuksista ja asennusasennoista.

Halogeenivalaisimet voidaan asentaa myös kosketinkiskoon, joita on sekä verkkojännitteisille (230 V) että pienoisjännitteisille (6 V, 12 V, 24 V) halogeenivalaisimille. Pienoisjännitteinen valaistus tarvitsee muuntajan, jolle etsitään paikka esimerkiksi kaapista tai muusta näkymättömästä paikasta. Sähköurakoitsija tietää, mihin suojamuuntajan saa sijoittaa.

Sivun alkuun