Mene sisältöön

Sähkönkäytön perussäännöt


​1. Noudata sähkölaitteiden käyttöohjeita

Kun hankit sähkölaitteen, vaadi ostoksestasi kunnollinen käyttöohje. Tutustu ohjeeseen huolella ja noudata sitä erityisesti asennus-, huolto- ja turvaohjeiden osalta. Väärin asennettu tai väärin käytetty sähkölaite on turvallisuusriski. Huomaa, että sähkölaite voi toimia viallisenakin.


2. Huolehdi sähkölaitteiden kunnosta
Sähkölaitteet vaativat kunnossapitoa. Noudata puhdistamisessa ja huoltamisessa käyttöohjetta. Älä ryhdy korjaamaan laitetta omin päin. Korjaustyöt kuuluvat sähköalan ammattilaiselle.


3. Pidä sähkölaitteet siistinä
Ota tavaksi imuroida pölyt laitteiden päältä ja takaa muun siivouksen yhteydessä. Pöly ei suoraan ole palojen synnyttäjä, mutta se haittaa laitteen tuuletusta, voi tukkia ilmankiertoa ja voi aiheuttaa ylikuumenemista. Jääkaappipakastimenkin takaa kannattaa imuroida pölyt esim kerran vuodessa, esimerkiksi pakastimen sulautuksen yhteydessä.


4. Korjauta vialliset ja epäkuntoiset sähkölaitteet ja sähköasennukset
Jos sähkölaitteeseen tulee vika tai se toimii epäluotettavasti, ota laite pois käytöstä. Älä käytä laitetta ennen kuin se on huollettu. Käytä ammattitaitoista korjausliikettä. Pieniä ja halpoja laitteita ei aina kannata edes korjata. Usein on edullisempaa ja turvallisempaa hankkia tilalle uusi laite.

5. Älä jätä sähkölaitteita käyntiin ilman valvontaa
Monet palot ja vesivahingot ovat saaneet alkunsa valvomatta jätetyistä laitteista. Kun käytät esimerkiksi liettä, kiuasta, pesukonetta tai kuivausrumpua, älä jätä laitteita toimimaan ilman riittävää valvontaa. Monien sähköllä kuumennettavien laitteiden, kuten silitysraudan, pistotulppa on syytä irrottaa pistorasiasta, kun sen käyttö lopetetaan.


6. Huolehdi sähkölaitteiden riittävästä ilmankierrosta
Sähkölaitteiden tuuletusaukkoja ei koskaan saa peittää tekstiileillä tai millään muullakaan materiaalilla, jotta laitteet eivät ylikuumene. Laitteiden ympärillä on oltava riittävästi ilmankiertotilaa. Esimerkiksi televisiota ei pidä tunkea ahtaasti kirjahyllyyn.


7. Tarkkaile sähkölaitteittesi kuntoa
Rikkoutuneet pistorasiat ja muut huonoon kuntoon päässeet sähköasennukset kannattaa korjauttaa viipymättä. Jos olet epävarma sähköasennusten kunnosta, hanki kuntotutkimus tai sähkötarkastus sähköurakoitsijalta, valtuutetulta kuntotutkijalta, valtuutetulta tarkastajalta tai valtuutetulta laitokselta.


8. Käytä sähköammattilaista sähkötöissä
Sähköasennuksia saavat tehdä vain rekisteröityneet sähköalan ammattilaiset. Voit tarkastaa rekisteröidyt sähköurakoitsijat Tukesin sivuilta. Kotitalousvähennyksen saaminen edellyttää, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Rekisteröinti kannattaa tarkistaa joko verotoimistosta tai PRH:n yritystietojärjestelmästä www.ytj.fi. Omat sähköviritykset on jätettävä kokonaan tekemättä. Niistä voi aiheutua sähköisku tai sähköpalo.


Sivun alkuun