Mene sisältöön

Sähkölaitteet ja ulkomaat

Jos tuon ulkomailta sähkölaitteita, voiko käydä niin, etteivät ne toimikaan kotonani? Voivatko ne olla vaarallisia?

Itse tuoduissa tavaroissa on aina tietty riski, joka on sitä suurempi mitä eksoottisemmasta maasta on kysymys. EU:n alueelta tuotuja laitteita voi pitää varsin luotettavina, mutta töpseliongelmia voi niidenkin kanssa joskus tulla. Sopivuus Suomessa käytettyyn jännitteeseen (230 V) kannattaa aina tarkastaa (220 V ja 240 V laitteet toimivat 230 voltillakin). Esim USA:sta tuotujen laitteiden jännite voi helposti olla väärä. Kännykät ja televisiot voivat olla sopimattomia erilaisten järjestelmästandardien vuoksi.

Ulkomailta itse tuodut laitteet voivat olla vaarallisia. Palonvaaraan kannattaa mm valaisimien osalta kiinnittää huomiota.

Aion lähteä pitkälle ulkomaanmatkalle. Toimivatko sähkölaitteeni, kuten sähköhammasharja ja tukankuivaaja kaikissa maissa?

Vähän sähköä vievät kojeet, kuten parranajokone ja sähköhammasharja, sisältävät usein kytkimen, jolla ne saadaan sopiviksi erilaisille jännitteille. Tukankuivaajassakin voi tällainen kytkin olla, mutta jos ei ole, ei se toimi kaikissa maissa. Eräät vähän sähköä kuluttavat laitteet sopeutuvat automaattisesti jännitteeseen.

Toimimisen esteenä voi olla myös sopimaton pistotulppa. Se asia on yleensä hoidettavissa adapterilla. Suuritehoiset laitteet, kuten tukankuivaaja, voivat myös olla liian suuria vieraissa maissa käytettäville sulakkeille. Monissa maissa esim kylpyhuoneiden pistorasioihin voi liittää pienkojeen (kuten parranajokoneen), mutta ei tukankuivaajaa. Jos pistorasia on varustettu merkinnällä ”vain parranajokoneelle”, sitä on paras uskoa jos haluaa välttää sulakkeen laukeamisen.

Mistä löytyy tieto eri maiden jännitteistä, töpseleistä jne?

Melko hyvä luettelo löytyy kansainvälisen sähkötekniikan standardointijärjestö IEC:n sivuilta. Mm STEKin tiedossa on lisäksi pari epävirallista ja melko varmaa lähdettä, joista etsimme tietoa tarvittaessa.

Mainittakoon kuitenkin, että 230 V on tavallisin pienjännite maailmassa, poikkeuksina mm USA:n 120 V ja Japanin 100 V. Jos jännite on 230 V sijasta 220 V tai 240 V, sillä ei ole tavallisimpien sähkölaitteiden kannalta merkitystä.

Linkki IEC:n sivuille TÄSTÄ .

Miksi eri maissa on erilaiset töpselit?

Eri maissa ovat edelleen käytössä pistorasia- ja pistotulppajärjestelmät, jotka joskus 1900-luvun alkupuolella otettiin kansallisesti käyttöön. Standardia ei ole saatu aikaan, vaikka sitä mm EU:n toimesta on yritetty viimeksi 1990-luvulla. Ilmeisesti maiden välisistä eroista johtuvat epäkohdat katsotaan pienemmiksi kuin muutoksesta aiheutuvat epäkohdat kussakin maassa.

Sivun alkuun