Mene sisältöön

Induktio-liesitason asennus

Ostin Lappeenrannan Gigantista kakkosasunnolleni Boschin keraamisen
induktio-liesitason, jonka saamista jouduin odottelemaan noin 2 viikkoa.
Ammattitaitoinen sähkömies  tuli asentamaan sitä edellisen
keraamisen liesitason paikalle, josta hän oli irrottanut vanhan
aikaisemmin. Uudessa tasossa oli hänen mukaansa yksivaiheinen
norjalainen liitäntä, eikä kuten edellisessä ja seinäliittimessä
kolmivaiheinen liitäntä. Laitteen alla oleva koneisto on täysin suljettu,
eikä sitä peittävässä kannessa ole mitään kytkentärasiaa, jonka avaamalla
olisi saanut mahdollisuuden tehdä liesitasossa ns. Suomen normien mukaisen
kytkennän. Hänen aikaisemmin työstämissään laitteissa oli ollut tämä
mahdollisuus. Saako tällaisia sähkölaitteita myydä, onko takuut voimassa,
jos koneiston avaa ja tekee sinne  muutoksia. Onko liesitaso muutosten
jälkeen turvallinen käyttää?

Ystävällisin terveisin Pirjo Helasvuo
Pirjo Helasvuo 13.10.2009

Vastaus

Kiitos erikseen toimitetuista valokuvista, joita ilman asia tuskin olisi selvinnyt. Kuvista käy ilmi, että vanhan liesitason liitäntäjohdossa ei ollut pistotulppaa vaan että se oli liitetty kytkentärasiaan. Edelleen käy ilmi, että uudessa liesitasossa on ”kolmipiikkinen” lieden liitäntään tarkoitettu pistorasia. Tästä kolmipiikkisyydestä voidaan päätellä, että uusi liesitaso ei ole kolmivaiheinen, sillä yksi piikeistä on suojajohdinta varten ja kaksi muuta virtajohtimille.

 Uuden liesitason kytkentä voidaan tehdä joko hankkimalla kytkentärasian paikalle pistotulppaan sopiva pistorasia tai poistamalla liesitason johdosta pistotulppa, jolloin liitäntä tehdään kytkentärasiassa. Ensin mainittu tapa on siinä suhteessa parempi, että jos myöhemmin tulee tarvetta irrottaa liesitaso vaikkapa huoltoon vietäväksi, ei irrottamiseen tarvita sähköasentajaa.

 Kun asentaja puhuu ”norjalaiskytkennästä”, hän tarkoittanee sitä, että liesi on ehkä tarkoitettu liitettäväksi kahteen vaihejohtimeen (kahteen mustaan tai ruskeaan johtimeen kytkentärasiassa, kaksivaihekytkentä) eikä tavanomaisesti yhteen vaihejohtimeen (musta tai ruskea) ja nollajohtimeen (sininen). Tämän pitäisi näkyä liesitason asennusohjeesta tai sen arvokilpeen merkitystä jännitteestä, joka kaksivaihekytkennässä on 400 volttia (V) ja yksivaihekytkennässä 230 V. Kaksivaihekytkentä on sinänsä standardien mukainen kytkentä. Siihen ei liity turvallisuusongelmia, jos tekijällä vain on riittävä ammattitaito sen tekemiseen. Liesitason suojakansia ei ammattimiehenkään pidä mennä availemaan, ellei tason asennusohje sellaiseen viittaa. Jos valitaan pistotulppa/pistorasiaratkaisu. olisi rasian viereen syytä merkitä, että rasiasta saatava jännite on 400 V eikä tavanomainen 230 V.

vastattu 15.10.2009

Sivun alkuun