STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Avustusohjeet
Valmistuneet hankkeet
Muita sähköalan avustusten jakajia
Hakulomakkeet
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Ajankohtaista

TUKES: Saneerauskohteissa havaittu oikeudettomia sähkötöitä (29.11.2004)

Kiinteistöjen saneerausten yhteydessä tehtävät sähkötyöt ovat olleet yksi Turvatekniikan keskuksen TUKESin sähköturvallisuuden valvonta- ja viestintähankkeista. Valvontahavaintojen ja ilmoitusten perusteella TUKES on käsitellyt muutaman vuoden aikana lähes sata tapausta, joissa on tehty laittomia sähköasennuksia asuntojen ja kiinteistöjen saneerauskohteissa. Näistä noin viidessäkymmenessä tapauksessa asennukset ovat olleet vaarallisia. Erityisesti kylpyhuone- ja keittiöremonttien yhteydessä on sähkötyöt teetetty liian usein remonttimiehillä, joilla ei ole sähkötyöhön tarvittavaa oikeutta ja ammattitaitoa. Turvallisuusriskin lisäksi on joissakin tapauksissa työn teettäjälle aiheutunut huomattavia taloudellisia tappioita, kun asennukset on jälkikäteen jouduttu korjaamaan vaatimusten mukaisiksi. Oikeudettoman työn tekijöitä on joutunut rikossyytteeseen ja tuomittu sähköturvallisuuslain rikkomisesta.

Hankkeeseen liittyen TUKES on laatinut “Varmista sähköturvallisuus – käytä asennuksissa ammattilaista” -esitteen. Siinä opastetaan sekä töiden teettäjiä että kiinteistöjen saneerauspalveluja tarjoavia toiminnanharjoittajia varmistumaan, että sähkötyöt tekee rekisteröity urakoitsija ja että työstä luovutetaan käyttöönottotarkastuspöytäkirja sekä tarvittavat asennuspiirustukset ja käyttöohjeet.

Esitteestä jaettiin ensi vaiheessa näytekappaleet isännöitsijöille ja rakennusvalvontaviranomaisille. Esitteen ensimmäistä painosta tilattiin tuhansia kappaleita. Rakennusvalvontaviranomaiset jakoivat sitä kunnissaan mm. saneerauslupien hakijoille. Lisäpainosta postitetaan lähiviikkoina kiinteistöjen saneerauspalveluja tarjoaville toiminnanharjoittajille, työsuojelupiireille ja kuluttajaneuvojille.

Esitettä voi tilata TUKESista, puh. (09) 61 671. Se löytyy myös TUKESin sivuilta www.tukes.fi
<< Takaisin edelliselle sivulle

etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun