Mene sisältöön

Sähkö kesämökillä

Jos kesämökkisi on liitetty yleiseen sähköverkkoon, sähkölle on paljon käyttökohteita, kuten
  • Valaistus
  • Ruoan valmistus ja säilytys
  • Veden pumppaaminen ja lämmitys
  • TV, radio ja muu elektroniikka
  • Lämmitys
  • Kodinkoneet

 

Kesämökillä tarkoitetaan tässä melko vaatimattomasti varustettuja kesämökkejä, jotka voivat olla myös mökkikäyttöön otettuja lähes vailla mukavuuksia olevia maalaisrakennuksia.

Jos mökkisi on hyvin varustettu ja muistuttaa enemmänkin kakkosasuntoa, löydät neuvoja Sähkö ja rakentaja-sivuiltamme, jonne pääset TÄSTÄ.

Mökin liittäminen sähköverkkoon voi myös tulla niin kalliiksi, että siitä on luovuttava. Katso lähemmin tätä koskevaa sivuamme, klikkaa TÄSTÄ.

 

Sähköpääkeskus

Kesämökinkin verkkoliitäntään tarvitaan sähköpääkeskus. Se voidaan usein parhaiten sijoittaa mökin ulkoseinään johonkin vähän näkyvään paikkaan. Sähkö keskukseen tuodaan maakaapelilla silloinkin, kun sähköverkko muuten on ilmajohdoilla rakennettua. Päätepylvään paikasta on sovittava verkkoyhtiön kanssa siten, ettei sekään ole pihan parhaalla paikalla.

Vanhoihin maalaistaloihin sähkö tulee monesti ilmajohdolla. Vanha ilmajohtoliitäntä ja siihen liittyvät keskusrakenteet voidaan säilyttää niin kauan kun ne riittävät mahdollisen kasvaneenkin sähkönkäytön tarpeisiin.

Sähköpääkeskus tarvitsee jo sähköturvallisuudenkin vuoksi maadoituksen, mutta maadoituksesta on hyötyä myös mökin ukkossuojauksen kannalta. Sähköverkon maadoitukseen voidaan yhdistää myös erilliset ukkosenjohdattimet, mutta hyvä maadoitus vähentää joka tapauksessa ukkosvaurioita. Katso myös Ukkos-sivujamme, joille pääset TÄSTÄ.

 

Sähköä auringosta

Jos kesämökkiä ei ole kohtuullisin kustannuksin liittää sähköverkkoon, perustarpeet sähkönkäytössä voidaan tyydyttää akkuun tai akkuihin perustuvalla järjestelmällä, jonka jännite on tavallisesti 12 tai 24 volttia. Akut pitää kuitenkin jollakin tavalla ladata. Lataaminen voi tapahtua periaatteessa monella tavoin, vaikkapa tuulella, auringolla, aggregaatilla tai joskus jopa läheisen puron tuottamalla vesivoimalla.

Vaikka kaikkia näitä käyttäen on mahdollista rakentaa toimiva järjestelmä, jää se useimmiten tekemättä kun valmiita kokonaisuuksia ei ole saatavissa. Aurinkosähköön perustuva järjestelmä on huomattavin poikkeus tästä. Saataville on viime aikoina tullut kohtuuhintaisia aurinkopaneeleita, lataussäätimiä ja jopa kokonaisia aurinkoenergiasettejä. Settiin saattaa sisältyä esimerkiksi paneeli, LED-valaisimet, akku, lataussäädin sekä johdot. Mukana voi olla myös latausjohto kännyköitä varten sekä pistorasia muuta elektroniikkaa varten.

Sivun alkuun