STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähkön käyttö kotona
Lapset ja sähkö
Sähköturvallisuus
Kun sähköä ei tule...
Ukkonen
Sähkö ja rakentaja
Sähkö ja ympäristö
Julkaisuja jokamiehelle
Kiinteistöjen sähköverkot
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Sähköasentajaksi tai sähköinsinööriksi?
Ammattilaisille: Koulutusta ja julkaisuja
Avustukset
Avustusohjeet
Valmistuneet hankkeet
Muita sähköalan avustusten jakajia
Hakulomakkeet
Sähköalan turvallisuussuosituksia
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Ajankohtaista

Opas pitkäkestoisiin sähkökatkoihin varautumisesta (26.09.2008)

Opas pitkäkestoisiin sähkökatkoihin varautumisesta
julkistettiin Turvallisuus- ja puolustusmessuilla Lahdessa syyskuussa.

Laaja sähkönjakelun häiriö lamauttaisi käytännössä koko yhteiskunnan normaalin toiminnan. Vaikka sähkönjakelun toimitusvarmuus on Suomessa huippuluokkaa, vaikuttivat Pyryn ja Janikan päivien myrskyt lähes miljoonaan suomalaiskotiin vuonna 2001. Parisataatuhatta taloutta oli tuolloin ilman sähköä jopa viisi vuorokautta.

Mitä tapahtuu pitkän sähkönkatkon aikana vedenjakelulle, liikenteelle ja lämmitysjärjestelmille? Toimivatko puhelimet? Panevatko kaupat ja pankit ovensa kiinni? Mistä kansalaiset saavat tietoa tilanteesta? 

Näihin kysymyksiin antaa vastauksia Puolustusministeriön ja yhteistyökumppaneiden laatima Näin selviät pitkästä sähkökatkosta –kansalaisopas, joka julkistetaan Turvallisuus- ja puolustusmessuilla Lahdessa. Se liittyy Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisen strategiaan (YETTS), joka on Turvallisuus ja puolustusmessujen keskeinen teema. Opasta jaetaan muun muassa sähköyhtiöiden asiakaslehtien liitteenä. Se on luettavissa hankkeessa mukana olevien tahojen nettisivuilla sekä puolustusministeriön sivuilla osoitteessa www.defmin.fi.

Puolustusministeriön vetämän hankkeen tarkoituksena on lisätä tietoja yhteiskunnan eri toimintojen sähköriippuvuudesta. Vuodenvaihteessa julkaistaan kansalaisopasta laajempi teos, jossa annetaan viranomaisille ja yhteisöille perusteellisempaa tietoa sähkökatkojen vaikutuksista perusinfrastruktuurin toimintaan. Näitä tietoja tarvitaan eri alojen valmiussuunnittelussa.

Sähkökatkosaiheesta on hyvin vähän koottua tietoa. Kansalaisoppaan sekä viranomaisoppaan kirjoittajat, toimittajat Jaana Laitinen ja Suvi Vainio, ovat haastatelleet satoja asiantuntijoita hallinnosta, elinkeinoelämästä, tutkimuslaitoksista ja järjestöistä. Puolustusministeriön ja Turvallisuus- ja puolustusasiain komitean yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat olleet Huoltovarmuuskeskus, Energiateollisuus ry, Sähköenergialiitto Sener ry, Fingrid Oyj, Tampereen Sähkölaitos ja Tampereen kaupunki.

 
<< Takaisin edelliselle sivulle

etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun