STEK - Sähköturvallisuuden edistämiskeskus
Ajankohtaista
STEK-info
Sähköturvallisuus
Sähkö ja rakentaminen
Selvitä omat tarpeesi
Valitse sähköammattilainen tekijäksi
Kodin sähkölaitteet
Valaistusratkaisujen valinta
Pientalon sähkölämmitysmuodot
Sähköjärjestelmien valinta
Sähkön käyttö kotona
Sähkö ja ympäristö
Koulutus ja julkaisut
Lapset ja sähkö
Avustukset
Kysy sähköstä
Usein kysyttyä
Etusivu Sivukartta Yhteystiedot Palaute
Haku
Kodin sähkölaitteet

Sähkölaitteiden merkinnät
Sähkösauna ja kiuas
Pyykinpesukone
Kuivauskaappi ja kuivatuspatterit
Astianpesukone
Liesi ja uuni
Kylmälaitteet
Auton lämmittimet, autopistorasiat

Kylmälaitteet

On makuasia, haluaako kotiinsa erillisen jääkaapin ja pakastimen vai jääkaappi-pakastimen yhdistelmän. Suuressa taloudessa voi olla hyötyä jää-viileäkaappi-yhdistelmästä sekä erillisestä pakastimesta. Jotkut haluavat vielä viineille oikein säädellyn lämpötilan erillisessä viinikaapissa, jonka toimintaperiaate on samanlainen kuin jääkaapin.

Kun valitset kotiisi kylmälaitteita kiinnitä huomiota omien tarpeidesi selvityksen lisäksi niiden sijoitukseen sekä laitteiden ominaisuuksiin. Kylmälaitteen sijoitus ja käyttö vaikuttavat kulutukseen.

Sijoituksessa kiinnitä huomiota asunnon tilasuunnitteluun sekä laitteen vaatimaan asennustilaan ja asennusedellytyksiin. Myöskään laitteen vaatimaa käyttötilaa ei sovi unohtaa, sillä tottakai on tärkeää, että ovi tai kansi mahtuvat kunnolla aukeamaan ja käyttäjällä on tilaa liikkua laitteen ympäristössä. Lasku- ja työskentelytila on myös kylmälaitteen läheisyydessä välttämätöntä, jotta voidaan toimia järkevästi. Älä unohda laitteen yhteensopivuutta muihin tilassa oleviin kalusteisiin. Tähän kuuluu niin kylmälaitteen ulkonäkö kuin korkeuden ja syvyyden säätömahdollisuudetkin.

Laitteiden yhä tärkeimmiksi ominaisuuksiksi ovat tulossa energiankulutus ja ympäristökuormitukset. Tähän saat kylmälaitetta hankkiessasi apua energiamerkinnästä, josta löydät enemmän tietoa tämän oppaan kohdasta "Energiamerkintä". Luonnollisesti kylmälaitteen suorituskyvyllä on keskeinen merkitys samoin kuin käyttöominaisuuksillakin. Pakastusteho, lämpötilan nousuaika sekä sulatustapa - esimerkiksi automaattisulatus - kannattaa selvittää hankintatilanteessa. Myös ohjaus- ja valvontalaitteiden tarkkuus ja käytettävyys ovat pitkän päälle tärkeitä tekijöitä - samoin kuin laitteen puhdistettavuus ja hoito.

Selvitä myös kylmälaitteen tilavuus, käyttöpinta-ala, laitetyyppi ja sisustusratkaisujen toimivuus oman käyttösi kannalta. Ennen ostopäätöstä kannattaa vielä tarkistaa, millaiset käyttöohjeet laitteesta saa mukaansa ja miten laitteen toimittaja opastaa sen käytössä.

Kaikkien suurten laitteiden osalta kannattaa selvittää kokonaishinta: itse laitteen hinta, kuljetuksen hinta, asennustyön hinta, huollon hinta sekä asennustarvikkeiden ja lisävarusteiden hinta.

Kun kylmälaite on käytössä, jätä sen ympärille vapaata ilmankiertotilaa, niin vältät tulipalon riskit. Tiukkaan ympäristöönsä ahdettu kylmälaite voi kuluttaa jopa kolminkertaisen määrän sähköä. Sähkön kulutus lisääntyy myös, jos laitteen sisällä on huurretta ja sen ulkopuolella takana pölyä. Liikaa kylmyyskin on tuhlausta, sillä jokainen aste lisää kulutusta 5 %. Jääkaapin ja kylmiön oikea lämpötila on +5 °C ja pakastimen säilytyslämpötila -18 °C.

Kun kylmälaitteet ikääntyvät, niiden kulutus lisääntyy. Yli kymmenen vuotta vanhan jääkaappipakastimen kulutus saattaa olla kaksinkertainen verrattuna nykyisiin energiaa säästäviin malleihin. Jos käytössäsi on vanha kylmälaite - esimerkiksi jääkaappi tai pakastin - tarkista oman laitteesi kulutus ja vertaa sitä uusiin.

Sitten, kun päätät luopua vanhasta kylmälaitteestasi, huolehdi sen hävittämisestä asianmukaisesti. Sitä ei saa heittää tienposkeen tai metsään, vaan se pitää toimittaa asianmukaisesti valvotulle kaatopaikalle. Jos kylmälaitteessa on luonnolle vaarallisia CFC-yhdisteitä, ne on otettava talteen ja hävitettävä asianmukaisesti. Kunnat ovat velvollisia järjestämään ongelmajätteiden asianmukaisen hävityksen. Tietoa saat myös kylmälaitteiden myyjiltä.

etusivulle   etusivulle tulosta   tulosta sivun alkuun   sivun alkuun