Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Sähkön käyttö kotona


Sähkönkäytön perussäännöt

Seuraavaan luetteloon on kerätty kahdeksan tärkeää muistettavaa asiaa kodin sähkön käytöstä.

1. Noudata sähkölaitteiden käyttöohjeita.

Kun hankit sähkölaitteen, vaadi ostoksestasi kunnollinen käyttöohje. Tutustu ohjeeseen huolella ja noudata sitä tinkimättä, erityisesti asennus-, huolto- ja turvaohjeita. Väärin asennettu tai väärin käytetty sähkölaite on turvallisuusriski. Sähkölaite voi toimia viallisenakin.

2. Huolehdi sähkölaitteiden kunnosta.

Sähkölaitteet vaativat kunnossapitoa. Noudata puhdistamisessa ja huoltamisessa aina käyttöohjetta. Älä ryhdy korjaamaan laitetta omin päin. Korjaustyöt kuuluvat sähköalan ammattilaiselle.

3. Pidä sähkölaitteet siistinä.

Ota tavaksi imuroida pölyt laitteiden päältä ja takaa muun siivouksen yhteydessä. Pöly ei suoraan ole palojen synnyttäjä, mutta se haittaa laitteen tuuletusta, voi tukkia ilmankiertoa ja voi aiheuttaa ylikuumenemista. Jääkaappipakastimenkin takaa kannattaa imuroida pölyt ainakin kerran vuodessa, esimerkiksi pakastimen sulautuksen yhteydessä.

4. Korjauta vialliset ja epäkuntoiset sähkölaitteet ja sähköasennukset.

Jos sähkölaitteeseen tulee vika tai se toimii epäluotettavasti, ota laite pois käytöstä. Älä käytä laitetta ennen kuin se on huollettu. Käytä ammattitaitoista korjausliikettä. Pieniä ja halpoja laitteita ei aina kannata edes korjata. Usein on edullisempaa ja turvallisempaa hankkia tilalle uusi laite.

5. Älä jätä sähkölaitteita käyntiin ilman valvontaa.

Monet palot ja vesivahingot ovat saaneet alkunsa valvomatta jätetyistä laitteista. Kun käytät sähkölaitetta, esimerkiksi liettä, kiuasta, pesukonetta tai kuivausrumpua, älä jätä laitteita toimimaan ilman valvontaa. Irrota myös pistotulppa pistorasiasta, kun lopetat vaikkapa silitysraudan käytön.

6. Huolehdi sähkölaitteiden riittävästä ilmankierrosta.

Sähkölaitteiden tuuletusaukkoja ei koskaan saa peittää tekstiileillä tai millään muullakaan materiaalilla, jotta laitteet eivät ylikuumene. Laitteiden ympärillä on oltava riittävästi ilmankiertotilaa. Esimerkiksi televisiota ei pidä tunkea ahtaasti kirjahyllyyn.

7. Tarkkaile sähkölaitteittesi kuntoa.

Rikkoutuneet pistorasiat ja muut huonoon kuntoon päässeet sähköasennukset kannattaa aina korjauttaa viipymättä. Jos olet epävarma sähköasennusten kunnosta, hanki kuntotutkimus tai sähkötarkastus sähköurakoitsijalta, valtuutetulta kuntotutkijalta, valtuutetulta tarkastajalta tai valtuutetulta laitokselta. Kuntotutkimuksesta on enemmän tietoa tämän oppaan kohdassa “Teetä kuntoarvio tai kuntotutkimus”.

8. Käytä sähköammattilaista sähkötöissä.

Sähköasennuksia saavat tehdä vain rekisteröityneet sähköalan ammattilaiset. Voit tarkastaa rekisteröidyt sähköurakoitsijat osoittesta www.tukes.fi Omat sähköviritykset on jätettävä kokonaan tekemättä. Niistä voi aiheutua sähköisku tai sähköpalo.

sivun alkuunSTEK
Jäsenet
Yhteystiedot
Hallinto
Säännöt
FimteknoSähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry