Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Lapset ja sähkö
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Valaistusratkaisujen valinta


Sisävalaistustyypit

Aivan ensimmäiseksi mieti, millaista yleis-, paikallis-, kohde- tai koristevalaistusta tarvitset kodissasi. Sen jälkeen pohdi, haluatko kiinteitä vai liikuteltavia valaisimia. Seinävalaisimet, upotettavat valaisimet, ripustettavat valaisimet ja plafondivalaisimet ovat kiinteästi asennettavia. Siisti, rakenteiden sisälle jäävä asennus edellyttää riittävän ajoissa tehtyjä suunnitelmia ja asennustyötä. Pistotulppaliitäntäiset valaisimet, kuten pöytävalaisimet ja jalkavalaisimet sekä erilaisilla kiinnittimillä esimerkiksi hyllyn reunaan kiinnitettävät valaisimet, ovat siirrettäviä valaisimia. Lisäksi on kiinteään asennuskiskoon virranottolaitteella kiinnitettäviä valaisimia, joissa siis kisko on kiinteä, mutta valaisimet ovat siirrettäviä ja suunnattavia.

Yksinkertainen ja pelkistetty valaisinmalli on turvallisin silloin, kun ei etukäteen tiedetä lopullista sisustusta.

Sisätilojen valaistus voidaan jakaa sen mukaan, mikä sen tehtävä on, neljään ryhmään: yleis-, paikallis-, kohde- ja koristevalistus. Yleisvalaistuksen ja jatkuvasti käytettävän valaistuksen valonlähteinä kannattaa suosia loiste- ja pienloistelamppuja. Usein sytytettäviin ja lyhyitä aikoja käytettäviin valaisimiin valitaan hehku- tai halogeenilamput.

Yleisvalaistus

Yleisvalaistuksen tarkoituksena on saada aikaan tilojen perusvalaistus, jota täydennetään muilla valaistusmuodoilla. Yleisvalaistuksella tarkoitetaan tässä kodin eri tilojen valaistusta, jossa laajalle alueelle levitetään valaistusta esimerkiksi perinteisesti kattoon upotetuilla tai kattoon kiinnitetyillä litteillä valaisimilla.

Parhaimmillaan yleisvalaistus kuitenkin onnistuu nykyisin epäsuoralla hajavalolla. Onnistunut epäsuora hajavalo saadaan aikaan, kun yleisvalaistus suunnataan vaaleisiin pintoihin - esimerkiksi seiniin ja kattoihin. Niistä valo heijastuu tasaisesti huoneeseen. Tasainen yleisvalaistus saadaan aikaan, kun sijoitetaan valonlähteitä eri puolille huonetilaa antamaan tasaista hajavaloa

Paikallisvalaistus

Paikallisvalaistusta tarvitaan kotona erilaisiin toimintoihin: lukemiseen, kirjoittamiseen, työskentelyyn, ruuanlaittoon tms. Paikallisvalaistuksessa on erityisen tärkeää häikäisyn välttäminen, mikä saadaan aikaan valaisimen ja valonlähteen oikealla sijoituksella, suuntauksella sekä valon voimakkuudella ja laadulla. Siis vain valon on tarkoitus näkyä, ja itse valonlähde jää piiloon. Paikallisvalaistuksessakin valon pitäisi muistuttaa luonnonvaloa niin, että ympäristön värit toistuisivat mahdollisimman luonnollisina.



Kohdevalaistus

Kohdevalaistuksen avulla voidaan korostaa rakenteiden ja sisustuksen yksityiskohtia. Yleisvalaistus latistaa yksityiskohtia, mutta kohdevalaistuksella voidaan nostaa esiin yksityiskohdat: kasvit, maalaukset, koriste-esineet, veistokset jne. Esineiden muoto korostuu eri tavoin, kun valo suunnataan ylhäältä, alhaalta tai sivulta. Kohdevalaistuksessa pääosassa ja katseen vangitsijana on kohde - ei valaistus. Liiallinen yksityiskohtien korostaminen saattaa tehdä levottoman vaikutelman.



Koristevalaistus

Koristevalaisin itsessään toimii katseenvangitsijana. Sen päätehtävänä ei ole antaa valoa, vaan olla kaunis esine ja luoda esineenä tunnelmaa. Esimerkkejä koristevalaistuksista ovat jouluvalaistus, laavalamput ja monet valokuituvalaistukset. Parhaimmillaan valaisin on toimiva yleis- paikallis- tai kohdevalaisin, mutta samalla myös koristevalaisin.



sivun alkuun



Selvitä omat tarpeesi
Valitse sähköammattilainen tekijäksi
Kodin sähkölaitteet
Valaistusratkaisujen valinta
Pientalon sähkölämmitysmuodot
Sähköjärjestelmien valinta
Sähkön käyttö kotona



Sähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry