Ajankohtaista
 STEK-info
 Sähköturvallisuus
 Sähkö ja rakentaminen
 Sähkö ja ympäristö
 Koulutus ja julkaisut
 Lapset ja sähkö
 Avustukset
 Palaute
 Haku
 Ohjeet
 Ylläpito
 Kysy sähköstä

Valaistusratkaisujen valinta


Sisävalaistus eri tiloissa

Yleisvalaisimiksi kodissa valitaan loiste- tai pienloistelamppuvalaisimia - etenkin erilaisiin työtiloihin kuten keittiöön ja kodinhoitohuoneeseen. Usein sytytettäviin tai lyhyitä aikoja käytettäviin valaisimiin soveltuvat hehkulamppu- ja halogeenilamppuvalaisimet parhaiten.

Valaistuksen kytkimet voivat olla seinällä tai valaisimien yhteydessä taikka valaistuksen ohjaus voidaan toteuttaa edullisesti myös langattomasti. Valaistuskytkimiä ja säätimiä on muotoiltuja ja useita värivaihtoehtoja.

Keittiön valaistus Keittiö on kodin tärkein työskentelytila ja vaatii tehokasta yleis- ja paikallisvalaistusta. Mitä enemmän keittiöön saadaan luonnonvaloa sen parempi. Keittiössä - jos missä - vakiovalonsäätäjästä on apua.

Usein keittiön yleisvalaistuksessa on kattovalaisin ja keittiökaappien alle seinään kiinnitetyt loisteputkivalaisimet. Nämä saattavat häikäistä pöydän ääressä istuvia. Siitä syystä kaappien alustan valaisimet kannattaisi sijoittaa yläkaappien etureunoihin valolistojen taakse piiloon. Kokonaan työtason valaiseva valaisin on parempi kuin pistemäiset kohdelamput.

Lisäksi keittiössä voi olla kohdevalaistusta kaappien pohjaan upotettuina halogeenivalaisimilla toteutettuna. Halogeenien kirkas valo saattaa aiheuttaa heijastuksia kiiltävistä pinnoista, mikä kannattaa ottaa huomioon, kun valitaan keittiön materiaaleja.

Keittiön yleisvalaistus voidaan saada aikaan ruokapöydän ja työpisteen valaisimilla, pelkillä työvalaisimilla tai kaapistojen päälle asennetuilla valaisimilla, joiden valo heijastuu epäsuorasti katon kautta. Tällöin ei keskelle kattoa välttämättä tarvita lainkaan valopistettä.

Ruokapöydän valaistuksen olisi hyvä olla säädettävissä. Himmenin on hyvä ratkaisu tähän tarkoitukseen. Valaistuksen säädöllä luodaan tunnelmaa, esimerkiksi ruokailtaessa kynttilän valossa. Kun pelkkä kynttilänvalo ei riitä, voidaan himmentimen avulla säätää perusvalaistus alhaiselle tasolle. Jos ruokapöytä on pitkä, yksi valaisin ei välttämättä riitä. Joskus voidaan tarvita kokonainen rivi valaisimia ruokapöydän päälle.

Keittiön valaisimien valinnassa kannattaa muistaa niiden puhdistettavuus ja huollettavuus.



Kodinhoitohuoneen valaistus Koska kodinhoitohuone on työskentelytila, pitää valoa olla riittävästi oikeissa paikoissa. Yleisvaloina kodinhoitohuoneissa kannattaa suosia loiste- ja pienoisloistelamppuja. Usein sytytettäviin ja lyhyitä aikoja käytettäviin valaisimiin soveltuvat parhaiten hehkulamppu- ja halogeenilamppuvalaisimet. Erityisesti ompelukoneelle varatun tilan valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota ja valita riittävän tehokas valaistusratkaisu, joka ei aiheuta häikäisyä.

Eteisen, portaikon, aulan ja hallin valaistus

Eteinen ottaa tulijan vastaan. Eteisessä tarvitaan hyvää yleisvalaistusta pukeutumista ja riisuutumista varten. Mutta eteinen ei ole vain läpikulkutila, vaan se antaa ensivaikutelman kodista. Näistä syistä eteisen valaistuksen on hyvä olla niin miellyttävä, että kotiintulo tuntuu mukavalta.



Eteiseen on usein sijoitettu myös kokovartalopeili, jonka avulla yleensä ikkunattomaan tilaan voidaan saada lisää valoa, kun se sijoitetaan vasten valonlähdettä, esimerkiksi ikkunaa. Tällöin kannattaa huolehtia siitä, ettei valo häikäise peilin kautta.

Eteistilassa ja muissakin ikkunattomissa tiloissa, kuten halleissa, auloissa, väliköissä ja portaikoissa kannattaa käyttää mahdollisimman vaaleita värejä. Näissä kaikissa tiloissa tarvitaan riittävästi valoa, jotta kulkeminen on turvallista ja vaivatonta. Portaikoissa ja käytävissä kannattaa varoa voimakkaita valaistusvoimakkuuden eroja ja harhauttavaa varjonmuodostusta. Peilien sijoitusta ja muita kiiltäviä pintoja kannattaa näissä tiloissa välttää.

Myös eteisen seinillä olevia tauluja voidaan valaista esimerkiksi halogeenivalaisimilla.

Eteiseen on mahdollista sijoittaa kytkin, joka on ohjelmoitu niin, että asunnon koko valaistus voidaan sammuttaa ulos lähtiessä yhdestä kytkimet, eikä tarvitse kiertää koko asuntoa valoja sammuttelemassa.

Olohuoneen valaistus

Olohuoneet, joita saattaa olla suurissa taloissa useampiakin, ovat kotien keskuksia. Olohuoneella on monet kasvot ja siksi siellä tarvitaan hyvää epäsuoraa yleisvalaistusta, epäsuoraa tai suoraa paikallisvalaistusta ja suoraa kohdevalaistusta.

Yksinäisestä valaisimesta keskellä kattoa on syytä luopua, sillä sen valo on usein räikeä eikä edes riitä antamaan perusvaloa koko tilaan. Hyvän ja tasaisen yleisvalaistuksen aikaansaamiseksi on hyvä sijoittaa ympäri huonetta useita valaisimia, jotka antavat katon ja seinien kautta heijastavaa, pehmeää epäsuoraa valoa.

Televisiota katsotaan niukassa yleisvalaistuksessa tai vastaanottimen tausta valaistaan epäsuorasti seinän kautta. Silloin kuvaruudun ja sen ympäristön suuret kirkkauserot eivät rasita silmiä. Lukuvalon pitäisi olla suora ja tulla takaviistosta luettavalle pinnalle. Kohdevalaistuksella voi korostaa huonekasveja, esineitä ja huonekaluja.

Olohuoneisiin sijoitetaan usein myös koristevalaisimia. Ne ovat monesti vanhoja mummolta perittyjä pistotulppaliitäntäisiä antiikkivalaisimia. Näiden kanssa saattaa käydä niin, että vanhan arvokkaan perintövalaisimen pyöreä pistotulppa ei menekään uusiin suojamaadoitettuihin pistorasioihin. Vanhassa valaisimessa olevaa pistotulppaa ei saa ryhtyä muotoilemaan pistorasiaan sopivaksi, eikä pistorasiaa pidä mennä vaihtamaan vanhaksi malliksi, vaan ammattitaitoinen sähköurakoitsija muuttaa vanhan valaisimen rakenteeltaan turvalliseksi. Silloin valaisimeen saa liittää sellaisen pistotulpan, joka sopii asunnossa oleviin suojamaadoitettuihin pistorasioihin.

Olohuoneen valaistusta pitää voida muuttaa tilanteesta ja tunnelmasta riippuen kirkkaasta himmeään. Himmentimillä ja valaistuksen ohjauksella olohuoneissa voidaan muokata valaistusta ja tunnelmaa. Kun muutetaan yleis-, paikallis- ja kohdevalaistuksen suhteita ja kirkkausasteita saadaan erilaisia valaistustilanteita. Näitä voidaan älykkäisiin ohjausjärjestelmiin ohjelmoida etukäteen ja ohjata kaukosäätimillä tarpeen mukaan.

Lastenhuoneen valaistus

Lastenhuoneen valaisimien pitää olla tukevia sekä sähkö- ja paloturvallisia. Koska valaisin ei ole lelu, pitäisi välttää hankkimasta lastenhuoneeseen leluja muistuttavia valaisimia. Lastenhuoneen - niin kuin muidenkin kodin tilojen - pistorasiat ovat lapsisuojattua rakennetta. Lastenhuoneissa tulisi välttää jatkojohtoja, eli pistorasioita pitäisi alunperin asentaa riittävästi niin valaistusta kuin muitakin sähkölaitteita varten.

Lastenhuoneessa ei saisi käyttää voimakkaasti kuumenevia valaisimia, tai ne tulisi ainakin sijoittaa lasten ulottumattomiin ja hyvin tuulettuviin paikkoihin. Nipistimillä varustettuja pistotulppaliitäntäisiä valaisimia ei pidä sijoitta lapsen sängyn viereen - eikä oikeastaan ollenkaan lastenhuoneeseen. Lapsen lukuvaloksi sängyn viereen sijoitetaan kunnolla seinään kiinnitettävä lukuvalaisin tai tukeva ja kuumenematon pöytävalaisin.

Myös lapset tarvitsevat kunnon valaistuksen. Häikäisyyn kannattaa kiinnittää huomiota myös lastenhuoneissa. Lapset liikkuvat paljon matalammalla kuin aikuiset ja heidän herkät silmänsä kärsivät suorasta häikäisevästä valosta. Valaistuksen tulisi ulottua aina lattiaan saakka, sillä pienet lapset oleskelevat ja leikkivät lattiatasossa.

Pienet lapset tarvitsevat joskus yövalaistusta. Himmentimen avulla voidaan valaistusta säätää yöasentoon ja siitä on apua vanhemmille yöheräämisten aikana.



Makuuhuoneen valaistus

Makuuhuoneen valaistus riippuu huoneen koosta ja siitä, mitä muuta siellä tehdään kuin nukutaan. Pienessä makuuhuoneessa, jossa vain nukutaan, riittävät hyvin luonnonvalo ja hyvät lukuvalaisimet, vaikka siivousta varten voitaisiinkin tarvita jonkinlainen yleisvalaistus. Kun käytetään vaaleita sävyjä makuuhuoneen seinä- ja kattopinnoilla sekä tekstiileissä, päivänvalon vaikutus voidaan hyödyntää.

Usein makuuhuoneissa ei kannata tehdä yleisvalaistusta alaspäin suuntautuvan kattovalaisimen avulla, sillä se häikäisee sängyssä olijaa. Pehmeä yleisvalo saadaan aikaan eri puolille sijoitettujen pöytä-, seinä- tai lattiavalaisimien avulla. Helposti sytytettävä yövalo voi myös olla tarpeen. Yleisvalaistuksen ja yövalon kytkimet on hyvä sijoittaa niin, että niitä voidaan käyttää myös sängystä käsin.

Vaatekaappien lähelle kannattaa järjestää myös riittävästi valoa. Jos makuuhuoneessa on kampauspöytä, kannattaa sen molemmin puolin sijoittaa valonlähteet, jotta saadaan mahdollisimman tasainen ja varjoton valaistus.

Parisängyn molemmille puolille sijoitetaan omat himmennettävät lukuvalot. Ne voivat olla joko pöydällä tai kiinni seinässä. Suunnattavat mallit ovat kätevimpiä käytössä. Lukuvaloja pitää voida ohjata nousematta pois sängystä.



Työhuoneen valaistus

Työtiloissa valaistuksen on syytä olla tehokasta ja laadukasta. Värintoistokyvyn pitää olla hyvä. Työhuoneisiin kannattaa valita valonlähteet, joiden värintoisto- ja -erotteluominaisuudet ovat lähellä luonnonvaloa. Mm. pienloistelampuista löytyy riittävän laajaspektrisiä vaihtoehtoja.

Työskentelyvalaistuksen oikea suunta on oikeakätisellä ylävasemmalta ja vasenkätisellä yläoikealta, jolloin käden varjo jää mahdollisimman pieneksi. Käsityö- ja askarteluhuoneisiin sijoitetaan loistevalaisimia yleisvalaistukseksi kattoon, työpöydän oikealle tai vasemmalle puolella taikka työpöydän etureunan yläpuolelle. Loisteputkivalaisimien lisäksi sijoitetaan pöytävalaisimia kohdevalaistukseksi valaisemaan suoraan työkohdetta. Työskentelyvalo on tyypillisesti kohdevalaistusta, jota pitää voida liikuttaa ja säätää paikaltaan siirtymättä. Esimerkiksi kirjoituspöydän päällä ovat käteviä nivelvartiset loisteputkivalaisimet.

Jos työhuoneessa on hyvä epäsuora yleisvalaistus, ei tietokoneen lähellä tarvita erillistä työskentelyvalaistusta. Näyttömonitorin ja taustan välisiä valaistuseroja voi pienentää valaistuksen avulla niin, että silmät eivät rasitu. Tietokone on parasta sijoittaa ikkunaseinän viereiselle seinälle. Vastapäätä ikkunaa sijoitetun tietokoneen ruudussa heijastuu ikkunan kuvajainen ja se rasittaa silmiä. Myös valaisimet saattavat heijastua tietokoneen näytölle. Parhaiten tämän voi välttää käyttämällä epäsuoraa valaistusta.

Pesutilojen ja WC:n valaistus

Pesutilojen valontarve on suuri. Meikkausta ja parranajoa varten tarvitaan tehokasta ja mahdollisimman luonnollista valaistusta. Jos pesutilassa on ikkuna, päivänvaloa kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon.

Mikäli pesutiloissa on pyykinpesukone, kannattaa huolehtia sen ja allaskaapin alueen riittävästä valaistuksesta. Peilien avulla voidaan valoa ja tilantuntua lisätä usein ikkunattomassa tilassa. Ja jälleen kun sijoitetaan peilejä, huolehditaan, että niiden kautta tuleva valo ei häikäise.

Pesutiloissa suositeltava valaistusratkaisu toteutetaan hehkulampputai halogeenivalaisimilla. Koska valoja tarvitaan vain lyhyen ajan kerrallaan, ei hehkulamppuja tarvitse energiansäästösyistä hyljeksiä.

Halogeenilamppuvalaisimet pitää sijoittaa niin, että ne eivät ole alttiina roiskuvalle vedelle, ja toisaalta lamput on sijoitettava niin, että ne eivät pääse kuumentamaan ympärillä olevia palavia tai helposti syttyviä materiaaleja. Kuituvalaistus käy myös pesutiloihin, mutta valaistuslähde (projektori) joudutaan kuitenkin sijoittamaan huolellisesti pois kosteuden ulottuvilta. Pesutiloissa kannattaa muistaa, että turvallisuusstandardit asettavat rajoituksia valaistuslaitteiden sijoitukselle.

Valaisimet valitaan kosteisiin ja märkiin tiloihin eli pesu-, kylpy- ja löylyhuoneisiin kotelointiluokkien mukaan. Valaisimissa on niin sanottu IP-kotelointiluokkamerkintä, jossa IP-kirjaintunnuksen jäljessä olevat numerot ja kirjaimet kertovat, kuinka tiiviisti valaisin on suojattu ulkopäin tulevaa vettä ja muita aineita vastaan.

Lähestymiskytkin on pesutilojen valaistuksessa mukava ja käyttökelpoinen ratkaisu. Valot syttyvät, kun pesutilaan astutaan ja pysyvät päällä siellä liikuttaessa. Lähestymiskytkin voidaan sijoittaa yli 2,25 metrin korkeudelle tai luokittelemattomalle pesutila-alueelle ja suunnata toiminta-alueelle.



Saunan valaistus

Erilaiset sisustuksen yksityiskohdat ovat tätä päivää myös saunojen valaistuksissa. Esimerkiksi valokuitujen avulla voidaan korostaa löylyhuoneen tilojen ja lauteiden muotoja tyylikkäästi. Voidaan esimerkiksi valaista saunatilaa lasitiilien sisältä.

Tavallisesti suomalaisiin saunoihin sijoitetaan puuritiläkehykseen sijoitettu hehkulamppuvalaisin upotettuna yleensä alalauteen tasolle.

Löylyhuoneessa yli yhden metrin korkeudelle sijoitetun valaisimen pitää kestää 125 °C:een lämpötila. Lisäksi valaisimen kotelointiluokalle asetetaan vaatimuksia. Vähimmäisvaatimuksena on saunan valaisimille IP 24 -kotelointiluokka. Valaisimen tunnistaa kolmion sisällä olevasta pisaramerkistä.

Usein löylyhuoneet jätetään tarkoituksella hämäriksi ja valaisimet sijoitetaan lauteiden alle. Lauteiden kulkureitti kannattaa kuitenkin valaista hyvin - varsinkin lapsiperheiden ja vanhusten asunnoissa. Vaikka itse saunomistilanteessa usein halutaankin hämyisää valaistusta, siivousta varten löylyhuoneeseen on hyvä saada kunnon valaistus. Valaistuksen säätö saunassakin on siis tarpeen. Saunaan on järkevää sijoittaa useampilamppuinen valaisin tai useita valaisimia, jolloin yhden lampun vikaantuminen ei pimennä koko saunaa. Valonlähteenä voi käyttää hehkulamppua. Loisteputken käyttö kuumassa löylyhuoneessa on ongelmallista sikäli,että loisteputken valontuotto heikkenee kuumissa (ja erittäin kylmissä) olosuhteissa. Loistevalaisimet on lähtökohtaisesti suunniteltu käytettäväksi tavanomaisessa huonelämpötilassa joitakin erikoisvalaisimia lukuunottamatta.

Kuituvalaistus on turvallinen ja moderni ratkaisu vaativiin saunatiloihin. Valokuituvalaistuksen asennus kosteisiin ja märkiin tiloihin saneerauksen yhteydessä on helppoa. Valokuituvalaistusratkaisuja löytyy saunavalaistukseen ja laudeasennuksiin. Saneerauksessa voidaan valokuituvalaistusasennuksissa usein hyödyntää vanhoja asennuksia. Esimerkiksi projektori voidaan asentaa entisen saunavalaisimen paikalle asennusrasiaan. Lämpötilarajoitusten vuoksi muovikuituja ei voi asentaa lasikuidun tavoin kattoon. Halogeenivalaistuksella voidaan täydentää valokuituvalaistusta. Myös LED-valaistus sopii saunaan. Höyrysaunan kosteissa tiloissa valokuituvalaistus on turvallisin tapa valaista tilaa, koska valokuidussa ei kulje sähköä - siinä siirtyy vain valo.



sivun alkuun



Selvitä omat tarpeesi
Valitse sähköammattilainen tekijäksi
Kodin sähkölaitteet
Valaistusratkaisujen valinta
Pientalon sähkölämmitysmuodot
Sähköjärjestelmien valinta
Sähkön käyttö kotona



Sähköturvallisuuden edistämiskeskus - STEK ry